Het Pieterpad

Het Pieterpad is met 490 km het langste Lange-Afstands-Wandelroute(LAW) van Nederland. Het pad begint in Pieterburen in Noord-Groningen en eindigt op de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. In oktober 2006 zijn wij (Tabitha en Nellie) begonnen met de eerste 2 etappes en we hebben de smaak goed te pakken.

vrijdag 22 juni 2012

Etappe 21 Swolgen - Venlo 21 km

Etappe 21  Swolgen - Venlo  21 km

Zaterdag 9 juni 2012
Het zonlicht word gefilterd door de dennenbomen. Ons ontbijt smaakt  heerlijk en we zeggen André gedag en slaan de deur achter ons boshuis dicht. We verlaten Swolgen via lange stukken bos. Onze gespreksstof kent geen einde. De wereld is in diepe rust en af en toe komen we een bezwete jogger tegen. We slaan linksaf en lopen een smal pad in. Halverwege staat een parasol met twee tuinstoelen. Een spaarvarken + prijslijst is aan de parasol vastgebonden. In een hanenpotenhandschrift staat er…Ik spaar voor playmobile. We nemen allebei een mars uit de koelbox,schrijven wat in het schriftje en gooien wat in het varken. Als er geen vertrouwen meer is wat is de wereld dan. Door het bos en de heuvels op de Swolgender heide lopen we naar het Schuitwater. We komen een hoogbejaard echtpaar tegen. De man maakt elke dag hetzelfde rondje dankzij zijn vrouw die nog goed ter been is. Met een Limburgs accent verteld hij dat hij hier geboren en getogen is. Hij geniet van de seizoenen,de natuur en knapt er van op. Vorige week was het pad nog begroeid met brandnetels  zegt hij en hij zwaait beverig met zijn stok naar het pad achter ons. Ze hebben het net gemaaid. Glimlachend vervolgen wij samen onze weg het moet toch heerlijk zijn om zo samen oud te worden. Voorbij Lottum komen we bij de kapel aan de Houthuizerweg. Na een paar kronkelpaden lopen we het bos uit langs kwekerij en weilanden. Helaas hebben we flink wat tegenwind maar we mogen niet klagen want de zon schijnt nog steeds. We komen aan de rand van Grubbenvorst voor ons ligt een mooi klooster en verscholen achter een enorme rododendronstruik lig een piepklein kapelletje. We zitten even op een bankje en wisselen schoenen en sokken. Achter een klein elektriciteitshuisje moet ik toch echt even naar de toilet. Nellie staat op de uitkijk of er geen eenzame fietser voor een onaangename verrassing komt te staan en een boete voor wildplassen is ook niet mis. We lopen Grubbenvorst door en wachten op de pont die ons naar de overkant  van de Maas brengt. We lopen een flink stuk over een lange dijk en het hoge gras is kromgebogen door de harde wind. Heel in de verte zien we snelweg al liggen met daarachter Venlo. We lopen zeer voorspoedig en voor we het weten wandelen we Venlo binnen.  Het is geen aantrekkelijke stad om te zien. Even later lopen we over een drukke markt met meer Duitsers dan Nederlanders. We worden overspoeld door mensen die bepakt en bezakt slenteren, likkend aan ijsjes en graaiend in patatzakken. Wij lopen daar als twee grote blonde dames met verwaaide haren en joekels van rugzakken tussendoor. Snel richting station. De perrons kleuren al oranje voor de naderende voetbalwedstrijd. Ook in de trein is iedereen erg luidruchtig. Voor we het weten zijn we in Rotterdam Centraal. We nemen we de metro en op Kralingse Zoom zeggen we elkaar gedag. Het waren weer heerlijke wandeldagen !!
Op naar de laatste etappe’s !

1 opmerking:

 1. Good-day, I'm Josef Lewis. A reputable, legitimate & accredited lender. We give out loan of all kinds in a very fast and easy way, Personal Loan, Car Loan, Home Loan, Student Loan, Business Loan, Inventor loan, Debt Consolidation. etc

  Get approved for a business or personal loans today and get funds within same week of application. These personal loans can be approved regardless of your credit and there are lots of happy customers to back up this claim. But you won’t only get the personal loan you need; you will get the cheapest one. This is our promise: We guarantee The lowest rate for all loans with free collateral benefits.

  We strive to leave a positive lasting impression by exceeding the expectations of my customers in everything I do. Our goal is to treat you with dignity and respect while providing the highest quality service in a timely manner. No social security Number required and no credit check required, 100% Guaranteed. Kindly respond immediately using the details below if interested in a loan and be free of scams..

  Email: progresiveloan@yahoo.com
  Call/Text +1(603) 786-7565 thanks  BeantwoordenVerwijderen