Het Pieterpad

Het Pieterpad is met 490 km het langste Lange-Afstands-Wandelroute(LAW) van Nederland. Het pad begint in Pieterburen in Noord-Groningen en eindigt op de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. In oktober 2006 zijn wij (Tabitha en Nellie) begonnen met de eerste 2 etappes en we hebben de smaak goed te pakken.

zaterdag 21 oktober 2006

Etappe 2 Winsum - Groningen 18 km

Winsum – Groningen 18 kmNa een onrustige nacht in een vreemd bed werden we om 7.00 uur wakker. Het landelijke geluid van hanengekraai had ons al zeer vroeg gewekt. Na wat mooie foto’s te hebben gemaakt van de opkomende zon schoven we rond 8.30 uur aan het ontbijt bij de familie den Besten. Rond 9.30 uur vertrokken we nadat we uitgebreid afscheid hadden genomen van het Groningse boerenleven. Cocky bracht ons weg naar het beginpunt in Winsum. Als snel verlieten we het dorpje Winsum en liepen door de weilanden. Het pad leidde ons over een hek dwars door de Groningse klei waar het al snel een baggerbende was.
Eenmaal uit het weiland begon het toch echt te regenen. Dan komen toch maar de poncho’s te voorschijn.
 Na een wandeling van 3 km over asfaltweg komen we in Garnwerd waar we het Reitdiep oversteken.
We vervolgen onze weg naar Oostrum. Hier ligt op een zogenaamde wierde het kerkje van Oostrum. Het kerkje dateert van 1500 na Chr. En is bekend om zijn verkeerde kerktorendak.
Het land is vlak en open waardoor de wind vrij spel heeft. De route is mooi en rustig met slingerwegen. Hier en daar zie je in het landschap de wierden met daarop een boerderij of kerkje. Na Oostrum vervolgen we het pad naar Wieringerschouw en steken het Reitdiep weer over. Hier strijken we even neer voor een cappuccino met appeltaart. Vervolgens lopen we over de Paddestoelerweg langs het universiteitscomplex de stad Groningen binnen. Het stadse leven begroet ons van alle kanten. Groningen is een fraaie en gezellige stad en we krijgen veel bekijks met onze grote rugzakken. Via diverse buitenwijken en een mooi park komen we uiteindelijk bij de Martinitoren in het centrum van Groningen. Daarna is het nog een klein stukje naar het station waar de 2de etappe eindigt. Gelukkig maar want we hebben allebei wel in meer of mindere mate last van onze voeten en benen. Op het station dineren we nog heerlijk in het oude stationsrestauratie. Tegen de avond rijden we weer terug met de trein naar het station Rotterdam-Alexander waar we worden afgehaald door het thuisfront.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten